Lipoaspiratia
Lipoaspiratia sau liposuctia este una dintre cele mai solicitate interventii de medicina estetica. Lipoaspiratia corecteaza si remodeleaza zone specifice ale corpului prin indepartarea depunerilor de tesut adipos (grasime) care nu poate fi diminuat in urma dietelor sau a efortului fizic. Chiar daca starea de sanatate este buna si corpul bine intretinut prin efort si exercitii fizice, pot fi zone care vor mentine un contur disproportionat si inestetic din cauza depozitelor de tesut adipos (grasime). O buna parte din depozitele de grasime refractare la dieta sau efort fizic pot fi urma a mosteirii ereditare. Prin lipoaspiratie se amelioreaza, astfel, conturul si proportiile corpului, ceea ce duce in final la o imbunatatire a imaginii personale si la cresterea self-esteem-ului.
Procedura
Lipospiratia consta in extragerea selectiva a depozitelor de grasime cu ajutorul unor canule conectate la un sistem de aspiratie, pana se obtine conturul si proportiile dorite. Aceste canule sunt introduse in depozitul de tesut adipos (grasime) prin incizii minore de cativa milimetri, incizii ce nu vor lasa cicatrici inestetice. Efectul obtinut prin lipospiratie are caracter permanent care ramane chiar daca ulterior vor fi acumulari in greutatea corporala a pacientului.
Lipoaspiratia poate fi folosita pentru corectarea depozitele refractare din aproape toate zonele corpului : abdomen, coapse,solduri, genunchi, gambe, glezne, torace, spate, gat, barbie, fata. Interventia poate fi unica sau asociata cu alte interventii, gen abdominoplastie, reductie mamara, implant mamar, lifting facial.
Pregatirea pre-interventie
In cadrul consultatiei se stabilesc ce analize si investigatii medicale sunt necesare. In ziua realizarii interventiei este interzis sa beti lichide sau sa mancati cu circa 4 ore inainte de interventie. Daca aveti probleme medicale, acestea trebuiesc anuntate inca din momentul consultatiei.
Anestezia
Se practica anestezie generala; post-operator pacienta ramane 1 noapte in clinica. In ziua urmatoare se externeaza, primeste recomandari si se stabileste programul urmatoarelor vizite pentru control, schimbare a pansamentelor, inregistrare e evolutiei.
Se poate practica anestezia locala pentru cantitati mici si medii de tesut adipos.
Lipoaspiratia nu este un tratament impotriva obezitatii si nu poate inlocui dieta echilibrata si exercitiile fizice regulate.
Durata interventiei este de circa 1-2 ore, in functie de numarul de zone tratate si de cantitatea de tesut adipos de indapartat.
Post-Operator
Pacienta ramane cu un corset care trebuie mentinut minim 2 saptamani, in functie de caz. Inflamatie sau echimoze (vanatai) pentru 7-10 zile, pe masura ce se remite inflamatia, scade si senzatia de discomfort.
Se recomanda aplicatii locale reci (punga cu gheata). Se pot raporta dureri, care cedeaza la calmantele obisnuite care se elibereaza fara reteta (Nurofen, Paduden, No-spa, etc).
Antibioterapia profilactica post-interventie este necesara pentru prevenirea si combaterea complicatiilor septice.