Mastopexia - Breast Lift - Lifting Mamar
Ce este mastopexia?
Mastopexia este cunoscuta si sub denumirea de breast lift sau lifting mamar, ridica sanii si confera fermitate prin indepartarea excesului de piele a sanilor ptozati (cazuti). Scopul interventiei este de ridicare a sanilor fara reducere a volumului sau cu o reducere minima care are rol de simetrizare, redand un aspect simetric si respectand proportiile estetice si functionale. Areola mamara – are pozitie joasa in cazul sanilor ptozati (lasati), tocmai de aceea in cadrul interventiei se va corecta pozitia ptozata cu o pozitie mai ridicata, in zona de convexitate maxima a sanului vazut din lateral, astfel incat post interventie va avea un aspect estetic bine incadrat in proportiile sanului. De obicei, se intervine si pentru corectia chirurgicala a areolelor marite de volum sau asimetrice.
Mastopexia (lifting mamar) se adreseaza femeilor care prezinta sani ptozati (cazuti), cu un aspect estetic deficitar sau care prezinta sani asimetrici, in acest caz interventia avand rol atat de lifting cat si de simetrizare.
Sanii, glanda mamara, prezinta deseori, in timp, modificari care duc la pierderea formei, elasticitatii, volumului si fermitatii. Aceste modificari pot fi induse de variatii ale greutatii, sarcina, alaptare, gravitatie sau procesul natural de imbatranire. De asemenea, areola mamara se pote mari la un nivel inestetic iar interventia de mastopexie (lifting mamar) o poate readuce la dimensiuni estetice.
Mastopexia nu pote mari volumul si nu poate umple in totalitate polul superior al sanilor. In cazul acesta se asociaza interventia de mastopexie cu cea de implant mamar intr-o singura interventie.
Procedura chirugicala
Accesul se realizeaza in portiunea inferioara a sanului, cu o incizie in santul inframamar (sub san) sau in cazurile mai complexe, cu o incizie verticala in polul inferior al sanului si santul inframamar (asa numitul “inverted T”).
Se pot corecta sanii asimetrici?
Da, se poate realiza corectia sanilor asimetrici; interventia de mastopexie (breast lift) este cea mai indicata si ofera cele mai bune rezultate atat din punct de vedere estetic cat si al rezistentei in timp.
Se pot corecta areolele asimetrice?
Da, se poate realiza corectia areolelor asimetrice prin repozitionare la nivelul zonei de convexitate a sanului cat si corectia areoleleor marite prin micsorarea lor concomitent obtinerea unei forme rotunde.
Cicatrici? Poate parea usor neverosimil dar vindecarea este de buna calitate, la 1 an aproape ca nu se observa zona de cicatrice. In cazul neplacut in care rezulta cicatrice inestetica, acesta se poate exciza chirurgical; aceasta intervetie se realizeaza cu anasezie locala.
Pregatirea pre-interventie
In cadrul consultatiei se stabilesc ce analize si investigatii medicale sunt necesare.
In ziua realizarii intervetiei de implant mamar este interzis sa beti lichide sau sa mancati cu circa 4 ore inainte de interventie.
Fumatul este interzis cu circa 2 saptamani inainte de interventie si minim doua saptamani dupa interventie.
Daca aveti probleme medicale, acestea trebuiesc anuntate inca din momentul consultatiei.
Durata – interventia chirurgicala dureaza circa 2-3 ore.
Anestezia
Se practica anestezie generala; post-operator pacienta ramane 1 noapte in clinica. In ziua urmatoare se externeaza, primeste recomandari si se stabileste programul urmatoarelor vizite pentru control, schimbare a pansamentelor, inregistrare e evolutiei.
Post-operator
Pacienta ramane cu un corset care trebuie mentinut minim 2 saptamani, in functie de caz. Inflamatie sau echimoze (vanatai) pentru 7-10 zile, pe masura ce se remite inflamatia, scade si senzatia de discomfort. se recomanda aplicatii locale reci (punga cu gheata) si evitarea miscarilor de extensie ale bratelor in primele 7 zile. Se pot raporta dureri, care cedeaza la calmantele obisnuite care se elibereaza fara reteta (Nurofen, Paduden, No-spa, etc).
Este contraindicata redicarea greutatilor si se recomanda o pauza de la sala de fitness pentru circa 2-3 saptamani, ulterior se poate face sport gen mers sau alergare usoara cu un corset de protectie.
Antibioterapia profilactica post-interventie este necesara pentru prevenirea si combaterea complicatiilor septice.
Contraindicatii
Nu se recomanda interventia de MASTOPEXIE – BREAST LIFT in cazul pacientelor aflate in urmatoarele situatii: sarcina si alaptarea, boli de colagen diagnosticate, infectii sau stare de sanatate precara,r adiodermite si radionecroze la nivelul toracelui anterior, hipersensibilitate la corp strain, afectiuni maligne ale sanului aflate in tratament radioterapic paciente cu afectiuni psihice evidente aflate sau sub tratament.