- noiembrie 6, 2018
- Comments: 0
- Posted by: Dr. Marian Simion
Augmentarea de buze trebuie realizata cu produse tip „filler”, adica substante de umplere.
In acesta categorie intra produsele bine tolerate de organism, ca acidul hialuronic si grasimea proprie. Implantul de silicon pentru augmentarea de buze nu este complet recomandabil pentru ca se ajunge la asimetrie de buze si este relativ dificil, dupa aceea, de refacut simetria buzelor. Grasimea proprie are avantajul de a fi extrem de bine tolerata si acceptata de corp, deoarece este tesut propriu; Injectarea cu grasime proprie este indicata atunci cand este nevoie de cantitate mai mare pentru volumizare. Grasimea proprie se gaseste in cantitate suficienta pentru augmentare de faciala, gen buze, santuri nazogeniene, pometi.
Botox-ul sau mai corect spus, toxina botulinica, nu este recomandat si indicat pentru volumizare-augmentare de buze pentru ca nu produce volumizare. Ce efect are Botox-ul? Ei bine, Botox-ul produce relaxare musculara! Corect, Botox-ul este toxina botulinica. Daca, din greseala se injecteaza la nivelul buzelor, atunci musculatura buzelor, in speciala muschiul orbicular al buzelor, devine mai putin tonica, nu se mai contracta normal iar pacientul nu mai poate vorbi normal, nu mai poate manca normal sau are probleme de masticatie. Deci, Botox-ul nu se injecteaza la buze!
Totusi, de unde vine ideea ca Botox-ul (toxina botulinica) are indicatie pentru buze? Subsemnatul, cu experienta de cel putin 10 ani pe domeniul de medicina estetica, cred ca publicul larg, fara cunostinte de produse si proceduri estetice, a asociat denumirea de Botox cu „bot” – buze … adica „Botoxul se baga la bot” sau mai auzeam…”botoxatele alea” , cu indicatie clara la fete-domnisoare-doamne care aveau buzele prea mult volumizate. Practic, aceasta asociere vine din zona de mic argou urban si este incorecta. Era usor de retinut asocierea „Botox-bot-buze maaari” dar incorecta din punct de vedere al medicinei estetice.
Denumirea de Acid hialuronic era mai dificil se retinut, chiar si acum este mai usor de pronuntat „acid” decat „acid hialuronic”. Din punct de vedere al nomenclatorului stiintific, „acid” reprezinta o clasa de compusi chimici. Eu cred ca ar fi un dezastru sa se injecteze la buze acid sulfuric sau acid clorhidric sau acid fosforic … acidul Hialuronic este cel mai indicat acid pentru volumizarea buzelor!